Spoznaje

Spoznaje

Došli su po mene pred zoru, dok su Pozivi odzvanjali gradom i u srcima onih koji su budni zbog Njega. Ja od straha nisam oči zatvarao, pa su me mučili. Ja od straha bio sam u neznanju pa su me mučili. A što sam više znao, više bi se strah pod kost uvlačio. Vidio sam da je kap kiše veća i plemenitija od mene pa sam se tresao. Ja od straha jezik svezah pa su me mučili. Ja od straha bio sam gluh pa su me mučili. Vidio sam da su lišće i drvo i kamen i zrno i svaki hajvan s lijeva i desna čišćeg govora od moga pa zanijemih. Oni koji nemaju straha, ili su znali više od mene ili manje, a ja tako malo poznajem. Oni koji su znali više od mene, i nisu imali straha, ostali su i bez pameti jer ne haju. Oni koji su znali manje od mene, i nemaju straha ostadoše u zabludi. Bio sam bez pameti i u zabludi, a sad sam i jedno i drugo. Jer ono što znam dovoljno je tek da me žmarci prožimaju i da živim u grču. A od straha pred Milošću i onoga što me čeka poslije svake Riječi Njegove koju ne sprovodim, bojim se da istupim naprijed i pročitam Slovo. Pa ostah u zabludi, i opravdanju istog. Vidio sam da se mora i planine, i sve ono što je gore i sve ono što je dole povijaju pred Istim, pa ostah nepomičan u namjeri svojoj. Spoznaje su, zaista, golema stvar.

Herzog, Sarajevo, 30.07.2014.

“Spoznaje” predstavljaju jedan pokušaj stvaranja cjeline određenog saznanja čovjeka kroz svakodnevna ili bolje rečeno “svakonoćna” razmišljanja. Sastoje se od par priča rastegnutih pisanjem na par godina. Ovo je jedna od prvih. A ovako zvuči i u audio video formatu:

Autor

Herzog

Herzog

Nekad davno postojao je Heros ( nema veze sa Erosom, nego obzirom da sam Hercegovac pa sam htio koristiti Hero, ali bilo zauzeto pa dodao slovo „S“,) i blog „Društvo mrtvih pjesnika“ ( nema veze ni sa kakvim filmom, jednostavno bilo je takvo vrijeme neke tinejdzerske depresije). Da ne bih svaki put objašnjavao ovo gore iz zagrade počinjem da koristim Herzog ( ime koje sam dobio iz već očiglednog razloga ). U doba prije Facebooka, prije Twitera (koji više nije ni to), prije Instagrama, i svih ostalih nenabrojanih društvenih mreža koje iskaču iz džepa momentalno, postojao je blogger.ba, mjesto svih nas, izgubljenih tragača za utjehom. Još u mojim tinejdžerskim danima te 2005 godine kreirao sam blog, pod gore već navedenim nazivom, gdje sam pisao poeziju. 29. Augusta. Na godišnjicu Povelje Kulina bana. To moje poetično blogersko djelovanje trajalo je godinu i 2 mjeseca. Iz meni i dan danas neobjašnjivih razloga napuštam tu scenu. Međutim, nakon 18 godina ( Maj 2024 ), od zadnjeg posta objavljenog na blogu, sjetio sam se šifre bloga ( nisam mogao raditi povrat šifre preko emaila, jer email više ne postoji – koristio Hotmail), i ev plovim vlastitim stihovima, trepereći valovima napisanog. Našao sam svoje riječi.... i mislim da je red da se posvetim njima. Pa vrijeme je...

4 thoughts on “Spoznaje

 1. rikica51

  Kažu da čovjek što više zna, više pati.
  Ponekad zavidim neznalicama.

  1. Herzog

   Upravo. Spoznaje su zaista golema stvar
   Zato oni što ni brige ni pameti najduže žive.

 2. Senorita Bandida

  Mene stid dalje pisati kad pročitam ovako dobar tekst, a gramatika na velikom nivou👍🏻

  1. Herzog

   Hvala mnogo na divnom komentaru. 🙂

Komentariši